П`ятниця, 19.04.2024, 13:42
САВРАНЩИНА
Головна Реєстрація Вхід
Вітаю Вас, Гість · RSS
Меню сайту
КАТАЛОГ РОЗДІЛУ
Цікаві факти [7]
Новини [12]
СВЯТА
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 146
Статистика
МЕТА - Украина. Рейтинг сайтов
Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
 Новини Саврані
Головна » Статті » Новини

Будівництво століття районного масштабу

Коли в кінці минулого року директор  ТОВ «Савранський завод продовольчих товарів» Юрій Ружицький давав інтерв’ю районній газеті «Сільські новини» як керівник кращого агроформування Савранщини 2011-го року, ведучи мову про плани на майбутнє, він, зокрема, зазначив: «…плануємо наступного року встановити зерносушарку, застосування якої сприятиме кращому збереженню вирощеного і зібраного збіжжя». Оце і все про майбутнє. Варто сказати, що член Партії регіонів, депутат районної ради Юрій Ружицький взагалі небагатослівний. Не любить хвалитися і багато обіцяти. Він уміє працювати. «Висновки  потрібно робити за результатами, — каже він. – Тоді люди віритимуть». Тож у тім, що його плани будуть втілені у життя, ми не сумнівалися. І справді, влітку  2012  року на території садиби Савранської дільниці сільгосппідприємства розпочалося спорудження міні-елеватора.

Изображение 001

 

Зміни, які щодня відбувалися на території колишнього міжколгоспного комбікормового заводу, вражали. Після того, як за кілька днів було розібрано будівлю цеху з виробництва комбікорму, а потім такої ж долі зазнала частина старої огорожі з північного боку та викорчувано порослі вздовж неї, очам відкрилася картина грандіозного будівництва. На металевих конструкціях, які з кожним днем все вище здіймалися до неба, лунало тріщання та сипалися іскри від роботи електрозварювальних апаратів. Навколо них здіймалися і опускалися, ніби велетенські вудлища, стріли автокранів. Ківш екскаватора невтомно виймав кубометр за кубометром землю,  копаючи котловани під ємкості для зберігання зерна. Поспішали туди-сюди по будівельному майданчику великі вантажівки з вийнятим ґрунтом та будматеріалами, автобетономішалки. Встановлювалися вагові комплекси, біля яких зводилися приміщення вагарень.

А на початку жовтня над околицями полинув, заглушаючи шум від будівельних робіт, що продовжувалися, гул, який створювався працюючими електродвигунами, вентиляторами. Доповнював звуковий спектр могутній шелест зерна, що подавалося транспортерами до накопичувальних ємностей, сушарки, очисної установки. Це означало, що введено в експлуатацію зернопереробний комплекс, аналогів якого  історія району ще не знала.

- Хоча міні-елеватор вже працює, будівництво комплексу ще триває, – повідомив нам директор ТОВ «СЗПТ» Ю. Ружицький, коли ми завітали до садиби Савранської дільниці агроформування. – Ще необхідно завершити спорудження чотирьох ємностей для зберігання зерна, кожна з яких вміщуватиме по п’ять тисяч тонн збіжжя. Одна з них використовуватиметься за призначенням вже цьогоріч. Решту планується добудувати навесні. Також ведеться будівництво лабораторії. Будівельні роботи  проводяться бригадою київської фірми, яка спеціалізується на спорудженні елеваторів. В той же час до них залучаються і місцеві жителі.

Изображение 020

Далі  керівник товариства Юрій Ружицький разом із директором дільниці Миколою Ружицьким та керуючим міні-елеватором Володимиром Сахожком  влаштували нам екскурсію по діючих потужностях комплексу. Перш за все вантажівки із зерном, що прибувають з поля, спрямовуються на один з двох встановлених тут 70-тонних вагових комплексів. Перший призначений для зважування завантажених автомобілів, другий – для їх тарування. Проте, поки що, задіюються  одні ваги. Потім машини переїжджають на розвантажувальний майданчик. Перед тим, як вміст кузова чи причепа буде висипаний в бункер, приймальник замірює рівень вологості привезеного збіжжя. В залежності від результату заміру зерно транспортером подається або до накопичувальних ємностей (їх тут встановлено дві ємкістю по 500 т), або до сушарки, або до очисного агрегата (сепаратора). Дуже засмічене збіжжя спочатку очищається, а потім сушиться. Якщо ж процент засмічення невеликий, то очищення можливе і після сушіння.

Сушарка і сепаратор виготовлені в США, все інше обладнання вітчизняного виробництва. На даний час комплекс працює у дві зміни, протягом яких переробляється до 700 т збіжжя. Весь процес зернопереробки, від зважування вантажівок до спрямування висушеного і очищеного зерна на зберігання чи реалізацію, повністю комп’ютеризовано. Інформація про рівень вологості збіжжя на різних стадіях процесу, ступінь завантаження ємкостей та сушарки,  неполадки тощо постійно виводиться на монітори комп’ютерів, за якими слідкують по два оператори на зміні. Загалом до складу кожної зміни входять по 12 працівників різних спеціальностей –  вагарі, приймальники, оператори, електрики, газівники (сушарка працює на зрідженому газі), лаборанти. Таким чином разом з керуючими змінами в товаристві створено 26 нових робочих місць. Оце і є результат.

Весь обслуговуючий персонал пройшов двотижневе навчання на Арцизькому елеваторі і отримав допуски до роботи.

За словами керівництва господарства, по завершенні усіх будівельних робіт комплекс працюватиме у тризмінному режимі. Потужності міні-елеватора дозволять як переробляти вирощене у ТОВ «Савранський завод продовольчих товарів», так і надавати послуги з переробки та зберігання збіжжя іншим сільгоспвиробникам району.

… Нині, коли надворі  зима, ми із цікавості знову завітали на цей об’єкт. Відразу помітили зміни, які тут відбулися. Біля зерноочисного агрегату вже здіймалася майже на рівні з ним ємкість для зберігання збіжжя. З іншого боку комплексу стояло повністю збудоване приміщення лабораторії. А вздовж всього розвантажувального майданчика простягався навіс. Подібну споруду ми помітили і над очисною установкою.

З приходом весни тут знову закиплять роботи. Функціонування зернопереробного комплексу уже в найближчому майбутньому вагомо сприятиме економічному розвитку Савранського району. Подумалось: «Як добре було б, якби всі керівники не роздавали обіцянок, а працювали так, як працює ТОВ «Савранський завод продовольчих товарів», очолюване регіоналом Юрієм Ружицьким.

Категорія: Новини | Додав: artyr (14.09.2013) | Автор: Марченко Артур
Переглядів: 658 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
САВРАНЬ © 2024
ПОГОДА
ЧАСИ
Календар
Міні-чат
200
ФОРМА ФХОДА